panelarrow

saawe.net

Familjens stora intressen och hobbys

Prova på dykning

Dykning är en spännande hobby där man kan få se en helt annan sida av världen, nämligen den under vattenytan. Har man aldrig provat på detta tidigare men tycker det låter intressant tittar vi här på hur man kommer igång.

För att dyka gäller det att skaffa ett dykarcertifikat. Första steget mot detta är dock ett så kallat prova-på-dyk. Detta är en dykning under väldigt kontrollerade situationer där man får lära sig grunderna av en rutinerad dykinstruktör. Gör man detta i Sverige är det väldigt vanligt att prova-på-dyket sker i en simbassäng. Väljer man att prova på detta utomlands är det även vanligt att göra det i havet om är klarare.

Två av grundförutsättningarna för att dyka är god hälsa och bra grundkondition. Medan dykning kan vara en fantastisk upplevelse ställer det också höga krav på både kropp och psyke. I Svenskt vatten där sikten kan vara väldigt begränsad är det viktigt att dyka i par och att hålla sig nära sin kamrat. Många använder en så kallad parlina för att hålla ihop dykarpar.

Dyker man utomlands ska man först och främst kolla upp att ens reseförsäkring faktiskt täcker dykning. Det finns faktiskt flera försäkringsbolag som har undantag just för dykning. Att dyka i kristallklart vatten är dock något som varje dykare måste prova på. Det blir en helt annan upplevelse och ger otroliga möjligheter för att fånga havets under på bild. Börjar man lära sig att dyka utomlands är det dock rekommenderat att man tar ytterligare en kurs hemma i Sverige innan man börjar dyka här just på grund av skillnaderna i vattenförhållandena.

När man är nybörjare är det viktigt att följa några enkla regler:

  • Dyk aldrig djupare än 20 meter.
  • Dyk aldrig ensam.
  • Det ska alltid finnas en person på ytan som övervakar dyket och håller ett öga på dyktiden.

Comments are closed.